100
TV en Radio DBza 20 apr 2024
10:29:05

facebook-tvenradiodb

twitter-tvenradiodb

youtube-tvenradiodb

Willem Ruis

Geboren op 25/03/1945

Overleden op 04/08/1986

Zingende en dansende drukke showmaster van de jaren '70 en '80. Begon als radioverslaggever bij de VARA, maar brak als televisiemaker door bij de KRO. Daar presenteerde hij van 1976 tot en met 1981 zijn eigen Willem Ruis Show, waarna hij in 1981 overstapte naar de VARA. Daar zou hij tot zijn dood in 1986 de Lotto Show, Vijf Tegen Vijf en -vanuit een veel te dure circustent- de Sterrenshow presenteren.

Met een tv-carrière van slechts tien jaar heeft Willem Ruis voor ruim 40 jaar voer voor discussie weten achter te laten. Presenteren, zingen, dansen, hectisch en spannend, koel en bedreven: zelfs een simpel spelletje 'Hoger/Lager' werd in de amusementsshows van Ruis een ware happening.

Ruis begon als radioverslaggever bij VARA's Z.O.135, waar hij interviews met grote sterren en reportages op band aanleverde. In 1971 brak hij door als radiopresentator met het programma 'Alleen op een Eiland'. In 1975 had Ruis een vaste plaats in het team van de JCJ Van Speyk-Show, om in 1976 de opvolger te worden van Berend Boudewijn. 'De Willem Ruis Show' werd met succes tot en met 1981 verlengd. Een Duits TV-seizoen in 1980 en een hoofdrol in de speelfilm 'Het Beest' in 1982 hadden beduidend minder succes.

In 1981 stapte Ruis voor een exorbitant bedrag over van de KRO naar de VARA: Ruis wilde meer creatieve vrijheid om zijn programma naar eigen wens in te vullen, en kreeg dit. De hoogte van het salaris werd een kleine rel. In De Willem Ruis Lotto Show kwamen de grootste wereldsterren voorbij, onder andere om samen met de ongeremde Ruis te zingen, van filmster Gina Lollobrigida tot Tina Turner. In 1984 moest het allemaal nog groter en kwam live vanuit het grootste elektronische circus ter wereld 'VARA's Sterrenshow', met daarin de later legendarisch geworden Ringspiraal.

In 1986 overlijdt Ruis tijdens zijn vakantie in Denia op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Een reeks al eerder opgenomen zomerafleveringen van Vijf Tegen Vijf worden van het scherm gehaald, en de al ingediende plannen voor 'De Criminele Willem Ruis Show' (wat in soortgelijke vorm in 1987 bij de TROS verschijnt als 'Moordspel') worden logischerwijs definitief van tafel geveegd.

TV Programma afleveringen (6)

Kinderen voor Kinderen (5) Presentatie
Kinderen voor Kinderen • presentatie • Willem Ruis
Kinderen voor Kinderen (6) Presentatie
Kinderen voor Kinderen • presentatie • Willem Ruis
De KRO Komt Langs In... (1) MijdrechtMmv
De KRO Komt Langs In... • Mijdrecht • optreden • Rita Corita • mmv • Willem Ruis
Martine (14) Mmv
Pleisterkade 17 (12) Mmv
RUR (42) Gast

Radio Programma's (1)

Langs de LijnPresentatie

Voorgestelde wijzigingen (3)

  • Uitgebreide omschrijving (door: Jordy van Eijndhoven, zaterdag 23 april 2022, 03:27)
    Met een tv-carrière van slechts tien jaar heeft Willem Ruis voor ruim 40 jaar voer voor discussie weten achter te laten. Presenteren, zingen, dansen, hectisch en spannend, koel en bedreven: zelfs een simpel spelletje 'Hoger/Lager' werd in de amusementsshows van Ruis een ware happening. Ruis begon als radioverslaggever bij VARA's Z.O.135, waar hij interviews met grote sterren en reportages op band aanleverde. In 1971 brak hij door als radiopresentator met het programma 'Alleen op een Eiland'. In 1975 had Ruis een vaste plaats in het team van de JCJ Van Speyk-Show, om in 1976 de opvolger te worden van Berend Boudewijn. 'De Willem Ruis Show' werd met succes tot en met 1981 verlengd. Een Duits TV-seizoen in 1980 en een hoofdrol in de speelfilm 'Het Beest' in 1982 hadden beduidend minder succes. In 1981 stapte Ruis voor een exorbitant bedrag over van de KRO naar de VARA: Ruis wilde meer creatieve vrijheid om zijn programma naar eigen wens in te vullen, en kreeg dit. De hoogte van het salaris werd een kleine rel. In De Willem Ruis Lotto Show kwamen de grootste wereldsterren voorbij, onder andere om samen met de ongeremde Ruis te zingen, van filmster Gina Lollobrigida tot Tina Turner. In 1984 moest het allemaal nog groter en kwam live vanuit het grootste elektronische circus ter wereld 'VARA's Sterrenshow', met daarin de later legendarisch geworden Ringspiraal. In 1986 overlijdt Ruis tijdens zijn vakantie in Denia op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Een reeks al eerder opgenomen zomerafleveringen van Vijf Tegen Vijf worden van het scherm gehaald, en de al ingediende plannen voor 'De Criminele Willem Ruis Show' (wat in soortgelijke vorm in 1987 bij de TROS verschijnt als 'Moordspel') worden logischerwijs definitief van tafel geveegd.
    Goedgekeurd, zaterdag 23 april 2022, 08:17
  • Korte omschrijving (door: Jordy van Eijndhoven, zaterdag 23 april 2022, 03:23)
    Zingende en dansende drukke showmaster van de jaren '70 en '80. Begon als radioverslaggever bij de VARA, maar brak als televisiemaker door bij de KRO. Daar presenteerde hij van 1976 tot en met 1981 zijn eigen Willem Ruis Show, waarna hij in 1981 overstapte naar de VARA. Daar zou hij tot zijn dood in 1986 de Lotto Show, Vijf Tegen Vijf en -vanuit een veel te dure circustent- de Sterrenshow presenteren.
    Goedgekeurd, zaterdag 23 april 2022, 08:17
  • Uitgebreide omschrijving (door: Jordy van Eijndhoven, zaterdag 23 april 2022, 03:23)
    Met een tv-carrière van slechts tien jaar heeft Willem Ruis voor ruim 40 jaar voer voor discussie weten achter te laten. Presenteren, zingen, dansen, hectisch en spannend, koel en bedreven: zelfs een simpel spelletje 'Hoger/Lager' werd in de amusementsshows van Ruis een ware happening. Ruis begon als radioverslaggever bij VARA's Z.O.135, waar hij interviews met grote sterren en reportages op band aanleverde. In 1971 brak hij door als radiopresentator met het programma 'Alleen op een Eiland'. In 1975 had Ruis een vaste plaats in het team van de JCJ Van Speyk-Show, om in 1976 de opvolger te worden van Berend Boudewijn. 'De Willem Ruis Show' werd mer succes tot en met 1981 verlengd. Een Duits TV-seizoen in 1980 en een hoofdrol in de speelfilm Het Beest in 1982 hadden beduidend minder succes. In 1981 stapte Ruis voor een exorbitant bedrag over van de KRO naar de VARA: Ruis wilde meer creatieve vrijheid om zijn programma naar eigen wens in te vullen, en kreeg dit. De hoogte van het salaris werd een klein relletje. In De Willem Ruis Lotto Show kwamen de grootste wereldsterren voorbij om samen met de ongeremde Ruis te zingen. Van filmster Gina Lollobrigida tot Tina Turner. In 1984 moest het nog groter en kwam vanuit live het grootste elektronische circus ter wereld 'VARA's Sterrenshow', met daarin de later legendarisch geworden Ringspiraal. In 1986 overlijdt Ruis op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval, tijdens zijn vakantie in Denia. Een reeks al eerder opgenomen zomerafleveringen van Vijf Tegen Vijf worden van het scherm gehaald, en de al ingediende plannen voor 'De Criminele Willem Ruis Show' (wat in soortgelijke vorm in 1987 bij de TROS verschijnt als 'Moordspel') worden logischerwijs definitief van tafel geveegd.
    Goedgekeurd, zaterdag 23 april 2022, 08:17

oude videobanden inleveren