100
TV en Radio DBza 27 apr 2024
13:39:41

facebook-tvenradiodb

twitter-tvenradiodb

youtube-tvenradiodb

Langs de Kant van de WegVincent van Gogh en de anderen

Langs de Kant van de Weg

Dramaserie over het leven van Vincent van Gogh.

Uitgezonden door

Oorspronkelijk is de serie in 4 delen uitgezonden in 1990. In 1993 is de serie nogmaals te zien geweest in een 8-delige uitvoering.

Personen (2)

Afleveringen (8)

1.
Vrouw met kind

Christien van Hoornik ontmoet Vincent van Gogh in 1881 in Den Haag als ze in verwachting is van haar vierde kind. Een van de bezoekers van gelegenheidsprostituee Sien is de volkomen berooide domineeszoon Vincent van Gogh. Liever nog dan Sien te betalen voor de liefde, wil hij haar voor dat geld tekenen.

In collectie: 1
2.
Schilder in Utrecht

Anthon van Rappard was vijf jaar bevriend met Vincent van Gogh. Zij zagen elkaar niet zo vaak, maar ze schreven elkaar regelmatig. In 1885 was hij een beter en bekender schilder dan zijn correspondentievriend. Als Vincent hem een litho opstuurt, levert hij dan ook commentaar. Dat had hij beter niet kunnen doen. Hij krijgt zijn eigen brief binnen een week terug, met een aantal boze zinnen van Vincent eronder. Anthon besluit direct naar Nuenen te reizen, om zijn vriend onder vier ogen te spreken. Eenmaal daar aangekomen probeert hij de confrontatie met Vincent uit te stellen. Pas als hij zeker weet dat zijn vriend niet in het schamele atelier achter de pastorie is, durft hij naar binnen te gaan. Plotseling staat hij oog in oog met De Aardappeleters.

In collectie: 1
3.
Directeur te Antwerpen

Karel Verlat is een beroemde kunstenaar en directeur van de Antwerpse kunstacademie. Op een dag verschijnt er een soort landloper in zijn klaslokaal, de nieuwe student Vincent van Gogh. Hij is echter zonder medeweten van Karel Verlat aangenomen. Vrijwel onmiddellijk botsen deze twee wel zeer tegengestelde naturen. Als Vincent een snijdende opmerking maakt over een schilderij van Karel, breekt de oorlog uit tussen beide kunstenaars. Vincent wordt teruggeplaatst naar de klas voor beginners en zoekt zijn heil in Parijs.

In collectie: 1
4.
Broer in Parijs

Theo van Gogh is al enige jaren bedrijfsleider in een kunsthandel te Parijs, als plotseling zijn broer bij hem komt inwonen. De twee broers zijn zeer op elkaar gesteld, hetgeen blijkt uit hun intensieve briefwisseling. Nu ze echter zo dicht op elkaar moeten leven, ontstaan er problemen. Theo heeft, ondanks de afwezigheid van een vrouw, zijn zaakjes goed geregeld. Die regelmaat wordt nu verstoord door Vincent, die in het appartement ook nog een atelier inricht. Hij verwacht van zijn broer dat deze de aldaar geproduceerde schilderijen in zijn kunsthandel te koop aanbiedt. Theo krijgt hierover hooglopende ruzies met zijn superieuren en ziet zich tussen twee vuren geplaatst. Hij begrijpt de kunst en de problemen van zijn broer wel, maar kan niets voor hem doen. Alle verwijten maken hem lichamelijk ziek.

In collectie: 1
5.
Indaan in Arles

Gedurende de twee maanden, die Paul Gauguin in de nabijheid van Vincent van Gogh in Arles doorbrengt, komt er iets van de samenwerking tussen de schilders, waar hij zo op gehoopt had. Als de gekke Hollander zich, voor Pauls ogen, een oor van het hoofd afsnijdt, wil hij nog maar één ding: vluchten! Vincent heeft echter nog een aardig souvenir voor hem.

In collectie: 1
6.
Vriend in het gekkenhuis

Antonin, het enige personage in deze serie dat verzonnen is, verblijft al enige tijd in het Gesticht, als Vincent daar in april 1889 arriveert. Als Antonin een paar schilderijen van Vincent onder ogen krijgt, meent hij in hem een verwante geest te herkennen. Hij volgt de schilder op de voet. Vincent wil met rust gelaten worden en probeert die zogenaamde dichter van zich af te schudden.

In collectie: 1
7.
Meisje in het koren

Marguerite Gachet is de dochter van de bekende dokter en kunstverzamelaar Paul Gachet. Gedurende de laatste paar maanden van Vincents leven is deze excentrieke arts bevriend met de schilder. Langzaam maar zeker raakt Marguerite verliefd op Vincent. Ze merkt dat hij net zo eenzaam en afgewezen is als zij zichzelf vaak voelt. Vincent heeft interesse voor haar, maar zoekt geen enkel nader contact, omdat hij niemand in zijn levenseinde wil meeslepen. Op een avond volgt ze Vincent zonder dat hij het in de gaten heeft. Midden in het korenveld hoort ze een schot en ziet direct daarna zwarte vogels opvliegen.

In collectie: 1
8.
Mevrouw in Bussum

Als Theo van Gogh een half jaar na zijn broer Vincent overlijdt, blijft zijn vrouw Johanna achter met haar jongste zoon en een huis vol met de honderden schilderijen en tekeningen van haar zwager. De dan al beroemde schrijver Frederik van Eeden past op Jo zijn hypnose-therapie toe, die haar moet helpen met het verwerken van het verdriet over het overlijden van de twee broers zo kort op elkaar. Uit naam van Theo en Vincent leurt Jo her en der met de 'wurgende nalatenschap', zonder succes. Haar familie vindt dat ze haar zoontje een mooi vuurtje moet laten stoken van al die mislukte schilderijen.

Gezocht: 1

Voorgestelde wijzigingen (4)

  • Nieuwe koppeling (door: videoenaudio.nl, vrijdag 16 juni 2023, 21:59)
    Programma Rol: Schrijver
    Persoon: Ger Beukenkamp
    Goedgekeurd, vrijdag 16 juni 2023, 21:59
  • Nieuwe koppeling (door: videoenaudio.nl, vrijdag 16 juni 2023, 21:59)
    Programma Rol: Regie
    Persoon: Jan Keja
    Goedgekeurd, vrijdag 16 juni 2023, 21:59
  • Nieuwe koppeling (door: videoenaudio.nl, vrijdag 16 juni 2023, 19:32)
    Omroep: NOS
    Goedgekeurd, vrijdag 16 juni 2023, 19:41
  • Toegevoegd (door: videoenaudio.nl, vrijdag 16 juni 2023, 19:30)
    Goedgekeurd, vrijdag 16 juni 2023, 19:30

oude videobanden inleveren

Random Afbeelding

Account

Online leden (reputatie)

videoenaudio.nl (+64154), Reinier (+1110), Dominic (+124), Jordy van Eijndhoven (+116), Eric (0), Ton Poot (0)

Statistieken

TV Programma's:3422
TV Programma Afleveringen:63015
Personen:6253
Radio Programma's:459
Groepen / Gezelschappen:492
Afbeeldingen:9881