100
TV en Radio DBvr 14 jun 2024
10:42:35

facebook-tvenradiodb

twitter-tvenradiodb

youtube-tvenradiodb

RTL8

RTL8 • Spiraal
RTL 8 is de naam van een commerciële Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die sinds 18 augustus 2007 uitzendt op de Nederlandse televisie. De benamingen RTL+ en RTL 10 deden de ronde als mogelijke naam, maar uiteindelijk is gekozen voor RTL 8. Op 30 juni 2007 werd dit in een interview met De Telegraaf bevestigd door toenmalig RTL-directeur Fons van Westerloo. De zender heeft een vrouwelijk profiel maar laat ook ruimte voor experimentele televisie.
Alhoewel de zender formeel een nieuwe zender is, is RTL Nederland er in geslaagd om in korte tijd landelijke kabeldistributie te realiseren. Op de kabel is RTL 8 gaan uitzenden op de plek waar voorheen Tien (daarvoor Talpa TV) uitzond. Op satelliet is Tien vanuit Luxemburg van start gegaan op de plek waar voorheen Hallmark Channel vanuit Luxemburg werd opgestraald (deze is naar een andere frequentie verhuisd). RTL Nederland heeft formeel de zender Tien niet overgenomen, maar onderdelen van Talpa Media Holding NV waaronder een aantal programma's inclusief één seizoen Eredivisie voetbalrechten alsmede Radio 538. De overname van de Talpa-onderdelen werd officieel op 26 juni 2007 bekend gemaakt door RTL Group en Talpa Media. RTL Nederland heeft ook de eerste rechten op alle televisieprogramma's die door Talpa Content worden gemaakt, waarvan een aantal succesvolle programma's en series meegegaan zijn naar RTL 4, RTL 5. RTL 7 en RTL 8.

Op 26 juli 2007 werd door RTL Nederland een presentatie gegeven voor pers en adverteerders over de programmering van haar stations. Op 13 augustus 2007 werd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) toestemming gegeven voor het starten van de zender. De zender is op 18 augustus 2007 gestart. De nieuwe zender valt onder RTL Nederland, samen met RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Op de vraag waarom niet gekozen is voor de naam RTL 6, antwoordde toenmalig directeur Fons van Westerloo: "Ik wil niet het getal 6 gebruiken omdat SBS 6 dat cijfer al gebruikt. Ik wil de kijkers niet met een probleem opzadelen".

RTL 8 zendt thans vooral herhalingen uit van eerder uitgezonden programma's van RTL 4, 5 en in mindere mate 7. Sinds zaterdag 22 september 2007 zendt RTL 8 zo'n 17 uur per dag telewinkelprogramma's uit onder de naam Teleshop 8. Doordat RTL niet tijdig in handen was van een Luxemburgse homeshoplicentie kon dit niet op 18 augustus worden gerealiseerd.

Dankzij de Luxemburgse status van RTL 8 kan het daardoor bepaalde Nederlandse regelgeving (bijvoorbeeld met betrekking tot reclame en sponsoring) ontwijken. Dit mede dankzij het gebrek aan toezicht, sanctieprocedures en een toezichthouder, aangezien Luxemburg die niet kent. Zo kan RTL 8 zich makkelijk aan de Europese mediawettelijke regels onttrekken, terwijl in Nederland gelicenceerde zenders wel gecontroleerd worden (door het Commissariaat voor de Media) en boetes ontvangen indien zij (Europese) mediawettelijke regels overtreden.

Slogans (1)

De zender die je raakt

Vormgevingen / Huisstijlen (1)

Spiraal
RTL8 • Spiraal

Klokken

oude videobanden inleveren

Random Afbeelding

Account

Online leden (reputatie)

videoenaudio.nl (+64873), Vincent (0), Dennis (0), joost tholens (0)

Statistieken

TV Programma's:3429
TV Programma Afleveringen:63302
Personen:6293
Radio Programma's:459
Groepen / Gezelschappen:520
Afbeeldingen:10002