100
TV en Radio DBdi 18 jun 2024
17:23:02

facebook-tvenradiodb

twitter-tvenradiodb

youtube-tvenradiodb

RTL5

RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL 5 is een Nederlandstalige Luxemburgse televisiezender die behoort tot RTL Nederland (voorheen Holland Media Groep/HMG). De zender zendt sinds 2 oktober 1993 uit. RTL 5 richtte zich jarenlang vooral op de mannelijke kijker met veel zakelijke programma's en sport. Sinds 12 augustus 2005 richt het zich op een breder publiek, maar vooral op jonge mensen met de leeftijd van 15 t/m 35.
In 1993 werd RTL 5 opgericht als jonge broertje van RTL 4. De tweede zender van de Luxemburgse maatschappij in Nederland moest zich richtten op de doelgroepen die tot dan toe niet goed genoeg werden bereikt door RTL 4; jongeren, jonge mannen en hoger opgeleiden. De programmering bestond uit veel series, zoals Knight Rider, Beverly Hills 90210, Paradise Beach, Miami Vice, M*A*S*H en Seinfeld. Ook verhuisden de sportprogramma's van RTL 4 naar RTL 5. Voor de hoger opgeleide doelgroep bracht RTL 5 de dagelijkse talkshow I.S.C.H.A. (met Ischa Meijer), TeVePure (met Jan Lenferink), Barend en van Dorp, en V-Extra (Dagelijks nieuwsprogramma).

Een groot succes was dit niet. Met name de programma's voor hoger opgeleiden trokken maar zeer weinig kijkers. Binnen een jaar werd daarom besloten om de zender enkel te laten richten op de doelgroep jongeren van 14 tot 34 jaar. Nieuwsuitzendingen werden grotendeels vervangen en de talkshows verdwenen of verhuisden (terug) naar RTL 4. Sport, series en eigen producties zoals Liefde is... (met Nance Coolen) en de Rabo Top 40 (met Annette Barlo) werden de pijlers van de zender.

Toen Veronica zich in 1995 aansloot bij de zenders van RTL, om samen de Holland Media Groep te vormen, had dit ook veel gevolgen voor RTL 5. Jongeren zouden voortaan worden bediend door Veronica. RTL 5 werd geacht klein te blijven, en vooral geen kijkers af te snoepen van de twee andere zenders. Dit beleid werd onderschreven door de Europese Commissie. Omdat de Holland Media Groep een te groot machtsblok op de Nederlandse televisiemarkt vormden, werd bedongen dat RTL 5 een doelgroepzender moest worden, met een marktaandeel dat niet hoger mocht zijn dan vier procent. Vanaf 1 januari 1997 werd RTL5 daarom omgevormd tot nieuwszender, en kreeg de ondertitel "Nieuws en Weer". Een volwaardige nieuwszender zou RTL5 nooit worden, tot grote ergernis van concurrent SBS 6. De zender bleef dagelijks ook speelfilms uitzenden, zij het dat deze werden onderbroken door korte nieuwsbulletins.

Met de start van Net 5 in 1999, gooit de zender het roer wederom om. De zender gaat zich meer profileren om de voorkeurspositie 5 te behouden op de Nederlandse afstandsbedieningen. Het profiel van de zender wordt verbreed. De ondertitel "Nieuws en Weer" verdwijnt en presentatrices Remi van der Elzen, Mylene de la Haye en Maya Eksteen worden aangetrokken. Door de veranderende concurrentiemarkt vervalt ook in september 2000 de restrictie van de Europese Commissie. De zender mag vanaf die datum weer een hoger marktaandeel dan vier procent halen.

Op 6 juni 2001 gaat RTL Z van start met haar financieel-economische nieuwsuitzendingen. RTL Z was een samenwerkingsverbond tussen de Holland Media Groep en Belgian Business Television. De uitzendingen waren elke werkdag tussen 09.00 uur en 18.00 uur op RTL 5. Ook waren er in de begindagen 's avonds nog korte updates.

De grootste verandering van de zender vond op 12 augustus 2005 plaats. De zender Yorin zou die dag haar uitzendingen staken. De meeste programma's van Yorin werden verhuist naar RTL 5. De huidige programma's van RTL 5 (waaronder de uitzendingen van RTL Z) verhuisden naar de nieuwe zender RTL 7 die vanaf die dag op de uitzendfrequentie van Yorin te zien was. Juridisch gezien was RTL 7 een nieuwe (Luxemburgse) zender. Voor de kijker was het echter enkel een verwisseling van zender; Yorin werd RTL 5 en RTL 5 werd RTL 7.

Slogans (2)

Dit is jouw RTL 5
Let's take 5

Vormgevingen / Huisstijlen (8)

Romeinse 5
Gouden RTL
Gouden 5
OntwerpEd Elting
Gele 5
Rood vierkant
Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
RTL5 • Witte 5 met twee gele haakjes
stationsnaam stijl
Witte RTL rode 5

Klokken

oude videobanden inleveren

Random Afbeelding

Account

Online leden (reputatie)

videoenaudio.nl (+64898), Reinier (+1120), Jordy van Eijndhoven (+120)

Statistieken

TV Programma's:3431
TV Programma Afleveringen:63318
Personen:6294
Radio Programma's:459
Groepen / Gezelschappen:520
Afbeeldingen:10005